Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

 

 

“Zomerse” Kerstpetanquetornooi!

 

Onder een deugddoend zonnetje, maar met weliswaar een schrale blazende wind, nam het Feestcomité Zeebrugge het initiatief om een zomerse winter petanque te organiseren in samenwerking met de Stella Maris petanque club.

Net voor het oude jaar zijn laatste adem uitblies konden wij 42 deelnemers lokken en werd deze eerste editie een echt succes. Het mooie prijzenpakket had duidelijk veel belangstelling gewekt.

Het Feestcomité zorgde er daarnaast voor dat de scherpste kant van de venijnige wind werd afgeblokt door de strategisch opgestelde tenten die tevens onderdak boden aan allerlei lekkere dranken en smakelijke worstenbroodjes.

Maar uiteindelijk waren het de weergoden die ons uitermate gunstig gezind waren en ervoor zorgden dat iedereen met een zomers gevoel huiswaarts keerde.

Misschien krijgen wij volgend jaar even zomerse omstandigheden?

 

 

 Seniorenfeest

 

Wat doet een mens op een herfstige vrijdag vol wind en regen? Dan wordt je zelf een zonnetje!

Met zo’n 120 zonnetjes werd het snel warm en gezellig in de Albatros voor het jaarlijkse Seniorenfeest op vrijdag 27 november.

De klassieke ingrediënten zorgden er ook deze keer voor dat het een zorgeloze namiddag vol dans en smaakgenot werd.

Uiteraard kon de klassieker, een lekkere boterham met ambachtelijke ham, niet ontbreken.

Een gezonde groenten en fruit tombola kende heel veel bijval en de lotjes vonden gretig kopers.

Als uitsmijter kwam er zelfs nog bezoek uit het verre Spanje toen de Sint, vergezeld door enkele donkere medemensen, zijn intrede maakte. Voor elk had hij zelfs een chocoladen verrassing bij!

Iedereen was toch immers een heel jaar braaf geweest? Niet?

Halloween griezels gesignaleerd in Zeebrugge!

 

Na enkele succesvolle Halloween edities in Lissewege hernamen de Zatjassen dit initiatief dit jaar in Zeebrugge op zaterdag 31-10-2015. Alras bleek het voor hen in de voorbereidende fase noodzakelijk om logistieke ondersteuning te zoeken binnen het Feestcomité Zeebrugge.

De aangereikte hand werd door het Feestcomité met plezier aanvaard!

De Eiensluisstraat werd al snel, mede door de enthousiaste medewerking van de straatbewoners, omgetoverd in een echte griezelstraat.

Werkelijk ongelooflijk hoe iedereen werd gebeten door de griezelmanie en zichzelf een rol toebedeelde als heks of ander duister creatuur.

Het werd al snel duidelijk dat ook het aantal deelnemende kinderen te groot zou worden om het nog gezellig te houden.

Uiteindelijk, en zeker niet in het minste door het schitterend oktoberweertje, een meer dan geslaagde avond.

Er gingen dan ook al snel suggesties de lucht in om hieraan, misschien in een afwisseling Zeebrugge – Lissewege een vervolg te breien.

We kijken er al naar uit!

 

Feest voor de Krakers !

Feest voor de Krakers!

Als toetje voor de kermisweek serveert het Feestcomité sinds vele jaren een muzikale afsluiter met dans en vermaak en op smaak gebracht met een lekkere boterham met ambachtelijke ham.

Ook dit jaar werden de beentjes lustig losgegooid op een rits welbekende deuntjes en onder het nuttigen van één of meer dagschotels of ander lekkers.

Uiteraard kon een tombola met een keur van groenten en fruit niet ontbreken om de meer dan 100 aanwezigen de kans  op een gezonde prijs te gunnen. De lotjes vonden dan ook gretige kopers.

En tussendoor trakteerde het Feestcomité ook nog eens een frisse pint of frisdrank om iedereen te bedanken voor hun aanwezigheid op dit kermis Krakersfeest.

Iedereen tevreden en ongetwijfeld staat de afspraak voor volgend jaar reeds met stip genoteerd!

Fin de Saison Feestcomité

 

Het seizoen van het Feestcomité zit er weer op! Als toetje en naar jarenlange gewoonte hebben wij met onze partners ons eens goed laten gaan.

We waren opnieuw te gast bij Monique op de tennis die ons met open armen en vol charme heeft ontvangen met lekkere cava en hapjes.

Een lekkere cote à l’os kon uiteraard niet ontbreken. Aangevuld met verse groentjes en frietjes werd het een waar eetfestijn.

Bovendien was op wonderbaarlijke wijze een einde gekomen aan de opeenvolging van buien, regen en onweer en werd het warempel zelfs een zonnige namiddag. Dit zette meteen de deur wagenwijd open voor het slaan van een balletje op de minigolf! Niemand minder dan Ethel, de vrouw van Jean Marie Bogaert die onze gasten waren, wist uiteindelijk de beste score neer te zetten.

Met nog enkele lekkere taartjes en een geurige koffie kon iedereen de laatste gaatjes vullen.

Nog een paar rondjes en stilaan kwam er een eind aan dit gezellig samenzijn.

De batterijen kunnen dus weer opladen voor een volgend seizoen!

Petanque op de Strandwijk

 

Omwille van de overvloedige regen waren de petanque wedstrijdbanen in het park ondergelopen. Daarom werd er in laatste instantie beslist om uit te wijken naar de Strandwijk.

De klassieke worstenbroodjes ontbraken ook dit jaar niet en alles werd gearroseerd met één of meerdere frisse pintjes.

Misschien gaan we volgend jaar meteen naar deze herontdekte locatie?

 

Zomerse kermis kaarting

 

Een dertigtal kaarters waren aanwezig toen Michel Monbaliu de samenstelling van de kaarttafels bekend maakte. Uiteraard heeft de beste dit jaar opnieuw gewonnen!

Ook de troumadame kon op veel belangstelling rekenen.

 

Zalig Zonnige Zeebrugse Zomerkermis!

Het zat er aan te komen en dit jaar was het er pal op : de zon was in overvloed aanwezig op de jaarlijkse kermiszaterdag  die dit jaar op 29 augustus viel.

De rommelmarkt kende uiteraard heel veel bijval omwille van de zonnige omstandigheden. Van heinde en ver (tot zelfs vanuit Beloeil) kwamen ze bijeen om allerlei prullaria aan de man en vrouw te brengen. Uiteraard was er ook een enorm aanbod kledij en kinderspeelgoed dat gretig zijn weg vond naar nieuwe kopers.

Maar ook de andere activiteiten , dansen met KomTuVeu en dansen op de muziek van Black Rooster, kenden bijval.

Wij duimen alvast voor een volgende editie in dezelfde zonnige omstandigheden.

 

Visambassadrice 2015

De visweergoden waren de Dag van de Vlaamse Vis goed gezind te Zeebrugge

 

De dag van de Vlaamse Vis startte onder een dik pak wolken waar ook een buitje uit viel. Maar gaandeweg klaarde alles op en konden de vele kijklustigen proeven van het vele lekkers dat de zee en de visserij te bieden hebben.

Het Feestcomité deed op deze feestelijke 15de augustus ook meer dan een duit in het zakje met de organisatie van een wedstrijd voor “Visambassadrice van Zeebrugge”.

Liefst 9 kandidaten waagden zich aan enkele vragenreeksen en praktische proeven. In een nek-aan-nek sprint haalde Dominique Verbeke het uiteindelijk van Brenda Colpaert. Aygün Özalin werd verdienstelijk derde. Iedereen ging naar huis met een fraai pakket prijzen.

En de pret kon niet op bij Dominique Verbeke toen ze ook nog de eerste prijs bij de garnaalpellen competitie wegkaapte met 61 gram gepelde garnalen in 5 minuten.

Dank aan de weergoden en vooral dank aan de medewerkers van het Feestcomité die heel wat werk verzetten om van deze editie een succes te maken.

Zeebrugge te bus en te boot

 

Iedere dinsdag in juli en augustus stappen een groep belangstellenden in een gecombineerd bus-boot havenbezoek. Dit wordt georganiseerd door het Feestcomité Zeebrugge in samenwerking met Dienst Toerisme Brugge, Rederij Franlis en MBZ.

Een professionele bus neemt vanaf de oude vismijn haar passagiers mee naar het zee-station waar een korte film de havenomgeving in beeld brengt.

Daarna wordt er koers gezet naar de radartoren die toeziet op het havenverkeer in en rondom de haven. Onderweg geniet je van het panorama gevuld met gigantische kranen en sterke golfbrekers.

Daarna gaat het zuidwaarts richting nieuwe vissershaven.  Hier zie je de krachtige bundeling van alle bedrijven rond het thema vis en visverwerking. Even later wordt de steven gewend naar de gasterminal waarna de bus finaal aankomt aan de oude vismijn.

Daar wordt het gezelschap opgewacht door de rederij Franlis. Tijdens een gezellig tochtje van dik een uur op de zachtjes kabbelende golven geniet iedereen van het wisselend panorama van kaaien en gigantische schepen. Een frisse pint of een lekker koffietje maakt het geheel compleet.

Kortom een aanrader voor al wie van dichtbij of veraf betrokken is bij de haven van Zeebrugge!

 

 

Aperitiefconcert  

Tradietiegetrouw viert Zeebrugge op 21 jullie ook feest op de dijk met een prachtig concert van "Poldergalm Dudzele" en dit onder een stralende zon en heel veel kijklustigen.

Gezonde gezinsfietstocht!

 

Onder een stralende zon en een aangenaam zeebriesje vertrokken we op de dijk in Zeebrugge. De 19 deelnemers kregen 30 km door de Uitkerkse polders voor de wielen geschoven. Maar het was echt genieten van de natuur en het uitzonderlijke mooie weer.

Na een km of 20 kwamen we in Lissewege aan waar de dorst werd gelest in café Sint-Jacobshuis. Van de gelegenheid werd gebruik gemaakt om de prachtige “Beeldenroute” te verkennen en bewonderen.

Een tweede terrasje, in Levensvreugde,  kon uiteraard niet ontbreken om na te praten over dit geslaagd initiatief.

Nog een bijzonder woord van dank aan Robert die met zijn gelegenheidsassistente Paula de bezemwagen verzorgde!

 

Jean en Michel op kop Maurice zwaait efkens goeie dag Hugo en Mark Freddy en Gilbert Genieten Gilbert en Jean hebben grote dorst Hugo-Mark en Paula Santé Michel - Maurice en Robert jacqueline- Annita en Suzanne Jacqueline -Greta en Nadine genieten van het zonnetje St Jacobshuis lissewege In de kerk van Lissewege Gilbert In de tuin van de pastorie Michel en Maurice In de pastorie Ter Doest Mooie foto Mooi Prachtig koppeltje Ter Doest Hallo goeie dag Groepsfoto Robert en Paula met de bezemwagen Lissewege bij levensvreugde Dat geeft gesmaakt zeg

Fortenbouwwedstrijd vrijdag 17 juli.

Een ideaal weertje om met de familie naar het strand te komen en zandkastelen te bouwen,er waren 19 groepen en meer dan 100 kinderen om het beste van zich zelf te geven onder toezicht van pa of ma ,of oma en opa.Veel mooie prijzen werden dan ook uitgedeeld door het bestuur,want er werden prachtig kastelen gebouwd.

 

Schattenjacht

Schattenjacht op het strand is een gratis organisatie van het Feestcomité Zeebrugge en er zijn prachtige prijzen te winnen voor het hele gezin.je kan er nog terecht op volgende datums ,vrijdag 24/07 ,vrijdag 07/08 ,en op vrijdag 21/ 08 , en dit ter hoogte van het speelplein.

Iedereen welkom.

Hier wat fotos .

Herdenking 30 000 ste Last Post in Zeebrugge

 

Ook in Zeebrugge is de oproep van Wim Opbrouck om wereldwijd de 30.000 ste keer dat de Last Post wordt geblazen onder de Menenpoort in Ieper extra luister bij te zetten, niet in dovemans oren gevallen.

Onder een stralende zon en onder grote belangstelling werd het een korte maar stemmige plechtigheid.

Iedereen was aangenaam verrast door het initiatief van Luc Dhondt en Luc Tousseyn in samenwerking met het Feestcomité Zeebrugge.

Dank aan alle aanwezigen voor het gebrachte eerbetoon!

 

 

 

 

 

Persvoorstelling 19-06-2015

Ook dit jaar slaagde het Feestcomité erin om een wijde waaier van
geïnteresseerde adverteerders aan te trekken om de uitgifte van de
zomerbrochure te kunnen realiseren.
Het is een handige brochure die de ganse zomer meegaat en zo goed als alle
activiteiten weergeeft die in deze periode gepland zijn in Zeebrugge,
Zwankendamme en Lissewege.
 

Afscheid van georges Allaert

Het Feestcomité nam op een gezellig feestje officieel afscheid van Georges
Allaert als lid van onze vereniging.
Uiteraard kon een kistje lekkere wijnen en een mooie orchidee voor Irène
niet ontbreken om onze waardering uit te drukken.
Maar uiteraard zullen we ze beiden nog heel vaak ontmoeten tijdens onze
activiteiten op de strandwijk of bij andere gelegenheden.
Georges en Irène, van harte bedankt!
 

Saint-George’s-Day herdacht in Dover op 23-04-2015 onder een stralende zon!

 

Met een zeer ruime delegatie van 20 deelnemers in 3 voertuigen werd er voor 7 uur ’s morgens gestart op weg naar Calais. Daar wachtte de ferry net niet lang genoeg om ons nog aan boord te nemen maar even later was het dan toch onze beurt om het ruime sop te kiezen.

Na een klein uurtje varen doemden door de grijze wolken de contouren van de wereldberoemde Cliffs of Dover op.

Na een snelle spurt naar de begraafplaats konden wij aansluiten bij de ceremoniële plechtigheid.

Daarna werd ook hulde gebracht aan de overledenen van de 2de wereldoorlog die vlakbij een laatste rustplaats hebben gekregen.

Ondertussen begonnen de eerste zonnestralen ons op te warmen en alles in een gouden gloed te zetten.

De ganse stoet zette dan haar weg verder naar het stadhuis voor de ceremoniële “Ringing of the Bell”.

Even later werden wij verwacht voor de officiële receptie met “biscuits and tea”.

De begroeting door de vele gasten die ondertussen vrienden zijn geworden was hartelijk als naar gewoonte.

Maar al heel snel naderde het tijdstip van onze reservatie in het restaurant en namen wij afscheid.

Na een uitstekende maaltijd in Cullin’s Yard was er nog even tijd voor een korte wandeling en toen was het zaak om tijdig op de ferryterminal te geraken om in te checken voor de thuisvaart.

Na een veilige overtocht stapte iedereen terug in de voertuigen en was het richting huiswaarts!

 

 

Saint-George’s-Day driedaagse succesvol afgesloten in Zeebrugge dorp op 19 april!

 

Plaats van gebeuren was ditmaal Zeebrugge dorp waar op diverse plaatsen werd stilgestaan bij SGD. In een druk bijgewoonde oecumenische dienst werd de aanzet gegeven van het derde luik van SGD. De herdenking en bloemenhulde op de militaire begraafplaats palend aan de Sint-Donaaskerk kon op heel veel belangstelling rekenen. Ook Focus TV was van de partij. Daarna ging de stoet op weg naar het Admiraal Keyesplein voor een laatste kransneerlegging aan het monument van de stenen uit de “Oude Muur”. Graag bedanken wij uitdrukkelijk alle stadsdiensten die een puike prestatie hebben geleverd om van deze bouwwerf een propere en veilige plaats te maken zodat de korte plechtigheid in alle sereniteit kon verlopen.

Daarna trok de stoet verder naar het Gemeenschapshuis waar traditioneel enkele korte speeches werden gehouden. Belangrijker was echter de overhandiging van een reuze pakket boeken aan de laureaten van de jaarlijkse schoolwedstrijd over SGD. Uiteraard werden ook de directrice en de leerkracht even in de bloemen gezet als dank voor hun inzet voor deze in het leven geroepen wedstrijd door Marcel Louwagie die ons spijtig genoeg ontvallen is.

Daarna volgde een uitgebreide receptie met een lekkere “Brugse Zot” en smakelijke broodjes.

Maar al heel snel was het tijd voor de lunch in de Albatros zaal. Met meer dan 130 genodigden werd het een volle zaal die leuke herinneringen boven haalden en genoten van het lekkere maal.

Daarna was het, spijtig maar helaas, terug tijd om afscheid te nemen en de bus een veilige reis terug toe te wensen.

Tot volgend jaar!

 

 

Saint-George’s-Day bloemenhulde op de strandwijk op 18 april

 

De herdenking en bloemenhulde van Saint-George’s Day op de strandwijk is naar traditie voornamelijk gekruid met militaire personaliteiten.

Ook dit jaar waren er heel wat vlaggen en medailles aanwezig die van de stemmige herdenking een kleurrijk geheel maakten.

De muziekkapel van de luchtmacht, een peloton Belgische militairen en, nieuw dit jaar, de bemanning van de HMS Ranger zetten de herdenking de nodige luister bij.

 

 

Saint-George’s-Day boekvoorstelling “Noem ons geen helden” op 18 april.

 

Dit jaar werd in het SGD weekend een herwerkte historische novelle, geschreven door geboren en getogen Zeebruggenaar, Marc Wildemeersch voorgesteld aan het publiek.

Op 18 april om 18u stellen de auteur Marc Wildemeersch  en het Feestcomité van Zeebrugge de herwerkte versie van het boek voor in het Gemeenschapshuis. De presentatie kadert in het herdenkingsweekend van St.George’s Day en Wereldoorlog I.

In 1995 schreef de auteur Marc Wildemeersch zijn eerste boek ‘Noem ons geen helden’. De auteur gebruikte de raid op Zeebrugge om het verhaal van de hoofdpersoon Ward Vantorre te vertellen.  Tijdens St.George’s Day  probeerden Britten de haven van Zeebrugge te blokkeren zodat de Duitse duikboten zouden vastzitten.  De gebeurtenissen van 23 april 1918 blijven tot de verbeelding spreken. Dat bewijzen de talrijke herdenkingen, boeken en zelfs een tv-programma die eraan gewijd zijn.

Michel Monbaliu van het feestcomité van Zeebrugge en uitgeverij Zorro besloten om hun  schouders  onder het project te zetten en de heruitgave werd een feit. De drie pijlers van het boek blijven nog altijd de executie van kapitein Fryatt, de raid op Zeebrugge en de belevenissen van de Zeebruggenaar Ward Vantorre die een woelig liefdesleven afwisselt met traumatiserende oorlogsgebeurtenissen.

Het boek is uitgegeven bij Zorro Uitgeverij en kost €19,95. Het  zal vanaf 18 april verkrijgbaar zijn bij de lokale boekhandel.

 

 

Saint-Georges’-Weekend start met aangenaam verbroederingsfeest in IBIS Styles Hotel.

 

Traditioneel wordt deze driedaagse herdenkingsperiode op gang getrokken met een hernieuwing van de vriendschapsbanden tijdens een aangenaam toeven rond een feestdis.

Enkele korte toespraakjes rijgen zich doorheen gezellige babbels, aangenaam ondersteund door een smakelijke Vlaamse klassieker en het nodige gerstenat!

En wees er maar zeker van : we zijn goed op weg naar de 29ste succesvolle herdenking!

 

Paashaas gesignaleerd in de tuin van de pastoor!

Hoe de paashaas erin geslaagd is om de laatste gaatjes in de druilerige
wolken op paaszaterdag dicht te krijgen zal voor altijd een goed bewaard
geheim blijven, maar het zal de vele grijpgrage kinderhandjes een zorg zijn
want zij waren op de afspraak om mandjesvol overheerlijke chocolade te rapen
zoals dat nu eenmaal een traditie is geworden.
De assistent van de paashaas maakte van de gelegenheid gebruik om wat leuke
kiekjes te nemen. Geniet van de foto’s ..en de chocolade!


 

 

28 jaar terug sloeg het noodlot toe

 

Het Feestcomité herdenkt elk jaar met een stemmige misviering en het neerleggen van een kleine bloemenkrans de ramp met de Herald of Free Enterprise.

Zondag 8 maart 2015 was de datum die, na 28 jaar, het dichtst aansloot bij deze gebeurtenis en dan ook gekozen werd om de herdenking door te laten gaan.

Het blijft een feit dat voor vele mensen, hier uit de omgeving maar evengoed nabestaanden uit Groot-Brittannië,  deze ramp voor eeuwig in hun geheugen zal gegrift blijven.

 

 

 

 

 

Klinken op 2015!

 

Woensdag 14 januari stond al een tijdje in de kalender van de Zeebruggenaars aangestipt. De traditionele nieuwjaarsreceptie zat er immers aan te komen en die mis je niet graag omwille van een dubbele afspraak.

Voorzitter Michel Monbaliu, provinciegouverneur Carl Decaluwé en tot slot burgemeester Renaat Landuyt spraken de ruim 200 genodigden toe.

Daarna werden alle aanwezigen en hun smaakpapillen verwend met een veelheid van drankjes en een waaier van verfijnde hapjes.

Maar laten we vooral de foto’s vertellen over de bruisende sfeer, de uitstekende logistieke ondersteuning door de vele helpende handen van de dames -partners van het Feestcomité en vooral enkel en alleen glunderende gezichten!

 

 

 

Hugo en Maurice noteren de inschrijvingen Voorzitter Michel heet de genodigen welkom Provinciegouverneur Carl Decaluwwé De burgemeester Renaat landuyt De dames lijden alles in goed handen Geert en Franky staan klaar met drank Een bomvolle zaal Gezellig onderonsje met een glaasje Groepsfoto met de genodigen Jean Marie is aandachtig aan het luisteren Mooi moment voor iedereen Even rusten met een glaasje Familie foto Femma leden waren ook aanwezig Familie Cattoor Nathalie zal ze nog eens vullen zegt Henk Colega Rudi en de Burgemeester De partners van het bestuur