Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Voorstelling Zomerprogramma 2018

Samana en het Feestcomité gaven een voordracht over ( De 3 Tenoren bij de Tumoren)

 

Steek niet je kop in het zand als je denkt, er is iets aan de hand!

 

Bovenstaande titel vat kernachtig samen wat de rode draad was in het verhaal dat de drie chirurgen van AZ Sint-Jan ons brachten omtrent de meest voorkomende kankers. Dokter chirurg Jan Lesaffer, Christophe Ghysel en Tom Feryn waren de tenoren van dienst.

Kanker is immers nog altijd een heel erge kwaal, maar meer en meer zijn er lichtpunten die het verhaal nuanceren.

Er werd dan ook heel aandachtig geluisterd naar enkele korte uiteenzettingen die mooi werden ondersteund met een powerpoint presentatie.

Bovendien werd alles zwierig aaneen gepraat door de vrolijke verpleegster Molviene die er met een luchtige ondertoon in een sappig Brugs dialect telkens een vrolijke draai wist aan te geven.

Dus, als je denkt, er is iets aan de hand, steek dan niet je kop in het zand!

 

100ste keer “Eight Bells ceremonie” in Dover

 

Naar jaarlijkse traditie werd er op 23 april om 12:00 stipt de “Eight Bells” ceremonie uitgevoerd op het stadhuis in Dover.

Hoeft het nog gezegd dat deze uitzonderlijke herdenking van 100 jaar St.-George’s Raid door Dover Patrol een grote massa op de been bracht?

Ook het Feestcomité Zeebrugge was met 4 busjes aanwezig. De provinciegouverneur had er eveneens aan gehouden om aanwezig te zijn, samen met de militaire vertegenwoordigers van de provincie West-Vlaanderen en een aantal schepenen van de Stad Brugge, aangevuld met leden van het Feestcomité en een aantal genodigden.

Na de ceremonie in Dover en de lunch die werd aangeboden door de stad Dover aan enkele genodigden, trokken we samen naar Deal waar de Royal Marines, waarrond dit alles eigenlijk opgebouwd is, hun pleisterplaats hebben.

Ook daar had men er alles aan gedaan om er een prachtige namiddag van te maken! Meermaals werden er via het publieke omroepsysteem de aandacht op gevestigd dat wij met een ruime delegatie aanwezig waren.

Onze aanwezigheid is dus duidelijk niet onopgemerkt voorbij gegaan.

Uiteraard had de extra animatie ervoor gezorgd dat we later dan voorgaande jaren het geval was, onze terugkeer naar huis konden aanvatten.

Het was ruim 22:00 toen de 2 laatste busjes aankwamen op de Markt in Zeebrugge.

Moe maar heel tevreden en vervuld van herinneringen aan de fabuleuze 4-daagse herdenking van 100 jaar St.-George’s Day.

Alle organisaties, Stad Brugge en Blankenberge, de gouverneur, alle militaire vertegenwoordigers uit België, Duitsland en Groot-Brittannië, alle aanwezige politici van Vlaams en federaal niveau en natuurlijk alle leden van het Feestcomité en hun medewerkers en de Zeescouts samen verdienen dan ook een heel dikke merci voor het gepresteerde werk!

 

 

 

 

Zeebrugge dorp herdenkt 100 jaar Saint-George’s Raid op zondag 22 april in de St-Donaas kerk.

 

Het klassieke verloop van de St.-George’s herdenking was dit jaar dooreen gehaspeld.

Er werd vroeg gestart met de traditionele bloemenhulde. Door de bijzondere gelegenheid waren er veel meer bloemen dan gebruikelijk. Maar toch slaagden we erin om alles binnen het half uur af te werken.

Even dreigden donkere wolken boven de begraafplaats maar net op tijd was iedereen binnen in de kerk om samen met de Sint Leo Scouts Harmonie een stemmige misviering te organiseren.

Ondertussen hadden de VIP’s afscheid van ons genomen om een hulde te brengen aan het zeemansgraf van de Duitse onderzeeër UB29 ter hoogte van Oostende.

De dag voordien was er een gedenkplaat onthuld in Blankenberge omdat daar Captain Bradford ooit aanspoelde en er begraven is.

Op deze wijze werden alle betrokken steden in het St.-George’s gebeuren, Brugge, Blankenberge en Oostende, symbolisch verenigd in dit speciale jaar.

Na een korte parade naar het Admiraal Keyesplein met een ingetogen hulde aan het daar opgerichte monument, trok iedereen naar het gemeenschapshuis om er te vernemen dat de Zeebrugse jeugd opnieuw haar beste beentje had voorgezet om hun kennis van het St.-George’s gebeuren te etaleren.

De lunch die traditioneel de afsluiter van het drieluik vormt, had dit jaar plaats op de Marinebasis. We werden er op hartelijke wijze onthaald en genoten van de uitstekende faciliteiten die er ons werden aangeboden. De traiteur zorgde er tevens voor dat iedereen zich meer dan tegoed kon doen aan rijkelijk gevulde warme en koude buffetgerechten. Het werd een waardige afsluiter van het honderdjarige herdenkingsweekend in Zeebrugge.

Hoewel er reeds enige vermoeidheid merkbaar was, maakte iedereen zich dan klaar om de slotplechtigheid in Dover te gaan meemaken op maandag 23 april.

 

 

 

100ste St.- George’s Day herdenking op de strandwijk op grootse wijze geëvoceerd

 

Dat de Public Relations dienst van de stad Brugge de herdenking van wat 100 jaar geleden op de môle gebeurde, op grootse wijze wilde laten verlopen, was een publiek geheim.

Maar ere wie ere toekomt, ze hebben er echt hun professionele stempel op gedrukt! Uiteraard speelden de weergoden alle organisatoren in de kaart met een schitterende lentezon, verfrissend afgewerkt met een lichte bries. Een betere combinatie is nauwelijks denkbaar!

Maar toch was er heel veel moeite, tijd en onderhandelen geslopen om alle VVIP’s uit te nodigen, te overtuigen om aanwezig te zijn en ze ten slotte op passende wijze te ontvangen.

Uiteraard was de aanwezigheid van prinses Anne een extra pluim op de hoed van de organisatoren. Haar aanwezigheid was het bewijs dat jarenlang investeren in het opbouwen van relaties uiteindelijk lonend wordt afgerond.

Uiteraard droeg de aanwezigheid van een Britse en een Duitse muziekkapel en meerdere militaire detachementen uit deze landen, aangevuld met een Belgisch peloton, bij aan het gebeuren.

Alles werd mooi in beeld gebracht door Focus TV en live gestreamd via hun website maar tevens op grote schermen getoond. Een waar staaltje van professionalisme!

Als Feestcomité kan je enkel “dank u” zeggen voor zoveel ondersteuning!

Later op de dag werd er in Blankenberge een gedenkplaat voor Kapitein Bradford onthuld en werd de avond afgesloten in het Casino met een memorabel concert van de Britse en Duitse militaire kapellen. Beiden etaleerden eerst afzonderlijk en later gezamenlijk hun professionele kwaliteiten die uitmondden in een staande ovatie van het talrijke publiek!  

 

 

 

Verbroederingsfeest

 

Startschot “100 jaar Saint-George’s Raid” weekend Zeebrugge gegeven in IBIS Styles Hotel.

 

Niettegenstaande het bijzonder drukke programma naar aanleiding van de “100 jaar Saint-George’s Raid” weekend herdenking, werd er traditiegetrouw de aftrap gegeven in het fors uitgebreide IBIS Styles hotel.

Sedert enkele jaren verblijven hier de Royal Marines tijdens dit lange weekend.

Hoewel bij de aanvang niet iedereen kon aanwezig zijn omdat gelijktijdig de tentoonstelling van Sint-George’s werd geopend, was het toch aangenaam toeven tussen ondertussen bekende gezichten.

Toen even later alle ontbrekenden toch nog konden aansluiten, was het moment aangebroken om speciaal voor deze unieke gelegenheid gecreëerde geschenken uit te wisselen.

Het Feestcomité mocht een prachtige gegraveerde kristallen set ontvangen om een klassieke Britse Port te degusteren. Voorwaar een mooie blijk van waardering vanwege onze Britse gasten!.

Uiteraard waren er ook een prachtig ontworpen pin, een dasspeld en een foto op doek.

Als afsluiter van dit verbroederingsfeest was er dit jaar een prachtige taart getooid met de beide nationale vlaggen.

Die smaakte bijzonder lekker en deed al iedereen watertanden om het vervolg van dit prachtige weekend te smaken!

 

.

 

Paaspétanquetornooi

Woensdag 11 april 2018 organiseerde het Feestcomité Zeebrugge m.m.v. de  pétanqueclub Stella Maris  hun Paastornooi met 32 deelnemers op de terreinen van “Stella Maris “ en dat voor het klassement 2018.
Onder een bewolkte hemel en een fris noorderwindje kwam toch veel volk opdagen om te supporteren ,met een natje en een droogje was het een zeer aangename namiddag.
Het Feestcomité had gezorgd voor wat comfort en had 3 tenten geplaats en dat konden we goed gebruiken.
 
 

 

Paashaas gesignaleerd in Zeebrugge Dorp!

 

Onder een flauw zonnetje verzamelden vele jonge spruiten, vergezeld door hun ouders, aan de pastorie in het dorp op uitnodiging van de paashaas!

Die had via een leuke affiche immers laten weten dat ze deze zaterdag ochtend langs zou komen om al die grijpgrage handjes te vullen met lekkere chocolade.

Dat deze oproep niet ongemerkt voorbij was gegaan werd bewezen door de ruime aanwezigheid zoals op de foto’s te merken is!

Nadat de paashaas rond halfelf het startraapschot had gegeven, werd in een mum van tijd de chocolade oogst binnengehaald.

Alsof dat nog niet volstond, werd er ook nog eens getrakteerd op lekkere warme chocolade drankje.

Rest enkel nog de moeilijke taak om al dat lekkers niet in één keer te verorberen!

Persmoment 27 maart 2018

Voorstelling toeristische seizoen met de nieuwe editie van het magazine " Zeebrugge en Lissewege - aan - zee "

Herald of Free Enterprise

Zondag 4 maart had in de Sint- Donaaskerk in Zeebrugge de herdenking plaats van de scheepsramp met de Herald of Free Enterprise,gevolgd door een bloemenhulde aan het monument ,en een receptie in de kerk aangeboden door het Feestcomité van Zeebrugge.

Nieuwjaarsreceptie

 

 

Jaarwissel feestelijk begroet met receptie Feestcomité Zeebrugge

 

Het nieuwe jaar werd feestelijk begroet door de vele genodigden op de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van het Feestcomité Zeebrugge. De ruim 200 aanwezigen luisterden aandachtig naar de traditionele nieuwjaar speech van de voorzitter Michel Monbaliu. Hij benadrukte in het bijzonder de onrust die er in Zeebrugge rondwaart en die alles te maken heeft met de vraag waar de nieuwe zeesluis zal ingeplant worden.

Daarop alludeerde de Burgemeester Renaat Landuyt door plechtig aan te kondigen en zich persoonlijk te engageren dat het doemscenario van de westwaartse inplanting naast de bestaande sluis absoluut uitgesloten is. De impact van dit scenario zou immers desastreus zijn voor het voortbestaan van het dorp. Daarnaast had hij vooral oog voor het nieuwe cruise terminal gebouw en andere verwezenlijkingen die al dan niet nog in de pijplijn zitten.

De derde spreker, Marc Adriansens, had het vooral over de economische impact van de transit van wagens in Zeebrugge. Een heel boeiende uiteenzetting die heel veel onderbelichte aspecten van wat er zich in onze achtertuin ontwikkelt en afspeelt even duidelijk schetste.

Daarna was het uiteraard tijd om alle droge kelen te smeren en een lekker hapje te proeven. De equipe van het Feestcomité, aangevuld met een aantal trouwe gelegenheidsmedewerkers, zorgden voor een traditioneel vlekkeloos verloop.

Dit jaar werd opnieuw een financiële actie op touw gezet die door alle aanwezigen werd onderschreven met een kleine bijdrage. Opnieuw kon er dus een cheque van maar liefst 1.000 euro overhandigd worden aan de verantwoordelijken van de jeugdvoetbalafdeling van Zeehaven Zeebrugge.

Toen de laatste druppel Brugse Zot uit het vat was getapt vatte iedereen met een meer dan tevreden gevoel de weg terug naar huis aan.

Wellicht tot volgend jaar?